Tintahal blog

Egy blog a tintahalakról.

Friss topikok

Linkblog

3...2...1 Kilő és tojás!

2011.05.15. 11:02 | Komor | Szólj hozzá!

Címkék: tojás születés tintahal gyorsaság vízsugár bodrait zenének

A sok leg-leg-leg felvetés után jogosan buggyanhat felszínre bennünk a következő kérdés-buborék: vajon melyik lehet a világon a leggyorsabb gerinctelen állat? Épp hogy elkezdenénk ezen töprengeni, amikor váratlanul, mintha csak egy reflektorlámpa villanna a szemünkbe, meg is érkezik a válasz: a tintahal.
....................         ..................................
Úgy, úgy. A tintahal 40 km/órás sebességgel képes kilőni magát innen oda, vagy épp onnan ide, azaz

b         <-------------           a

a         --------------------------------->                              b

körbenézünk és körbenézünk
                                                                                csempék hullnak nyakamba

A gyorsaságát egyébként "vízsugár-hajtással" éri el.

Nos! Lehetne erről most mutatni egy videót, de mivel épp nem találok egyet sem, ezért egy csodálatos másik videó lesz a mai poszt, a kis tintahalak születéséről, ami pont úgy néz ki, mintha csillagok születnének az űrben. A zene, a zene is nagyon jó, bodrait kis lepkék lopkodják.



óceán-pillanatok, mik lecsorogtak a lefolyón
                                        vázába öntött virágok
                                                     a festmény köré rajzolt keret
c <---- b

A tintahalak egyébként a tenger fenekére rakják a tojásaikat, ezért nagy ostobaság azt írni például, hogy egy öbölbe vándorolnak lefektetni őket. De én mégis ezt írom.

Tintahalak érkeznek az öbölbe, lerakni a tojásaikat. A parton fiatal párok kéz a kézben nézik végig, ahogy az állatok az iszapba fúrják magukat, majd a fiúk a habok közé gázolva egy-egy a víz aljáról felszedett villanykörtével térnek vissza. Amikor átnyújtják azt kedvesüknek, a körte felizzik, és akiknél nem, azok most a parton ülnek, s szomorúan nézik csak a vizet. Hamarosan itt a dagály, és meg kell fulladniuk, míg a háttérben a többiek - mintha csak hullámok csapnának össze - szeretkeznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahalak.blog.hu/api/trackback/id/tr912904968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása