Tintahal blog

Egy blog a tintahalakról.

Friss topikok

Linkblog

A tintahalak csőre egyedülállóan kemény!

2011.04.25. 16:14 | Komor | Szólj hozzá!

Címkék: kemény esernyő tintahal egyedülálló csőr tintahalak csőre

A mai posztunkat a tintahalak csőrének szenteljük. Kevesen tudják, de talán mégis inkább sokan, hogy a tintahalaknak csőre van, ami leginkább egy papagáj csőréhez hasonlatos.

Szóval.

     Szóval.

A tintahalak ragadozó állatok, a szájukban kemény, a papagájéhoz hasonló csőr található, amelyhez sokszor méregmirigy is csatlakozik. Ezzel a félelmetes fegyverrel tépik szét a zsákmányukat.

Hogy mennyire veszélyes ez a csőr, amely az állat tíz karja között található, arra csak egy példa, hogy nemrégiben röppent fel a hír, hogy tudósok megvizsgálták az óriás tintahalak egy fajának a csőrét, és így kiderült, hogy az ún. Humboldt-kalmár (Dosidicus gigas) csőre a természetben található legkeményebb anyagok egyike. Szóval.

Az összetétele egyébként egy protein-mátrix, amelyet aminosavak gazdagítanak, s tudom, egy ablak sem lesz a gépen, mely fényekre nézne - de utazol.

És én is utas vagyok.

 

az emberi kéz

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahalak.blog.hu/api/trackback/id/tr362854263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása