Tintahal blog

Egy blog a tintahalakról.

Friss topikok

Linkblog

A tintahalak szeme egyedülálló!

2011.04.24. 11:32 | Komor | Szólj hozzá!

Címkék: szem látás tintahal szeme földszint tintahalak

Sokan nem tudják, de a tintahal szeme az egyik legbonyolultabb az állatvilágban. A lábasfejűek szeme alapvetően különbözik, a gerincesekétől, így az emberekétől. Érdekessége, hogy képtelen színeket felismerni - ami már csak azért is meglepő, mivel a tintahalak a tengerek kaméleonjai - viszont felismeri a polarizált fényt, és érzékeli a kontrasztokat halvány fényben is.

A tintahal a szemében lévő belső érzékelők miatt képes egyidejűleg észrevenni az előtte és a mögötte lévő dolgokat is. Erre nem sokan képesek. Egy híres Tar Attila novellát idézve "csak akik a földszinten laknak, vagy a tengerben."


Az alábbiakban néhány fotót láthatsz néhány tintahal-szemről. Figyelmeztetés: miközben ezeket a képeket nézed, a tintahal visszanéz rád,
és nem csak téged lát, de azt is, hogy mi van a számítógéped monitorja mögött

szemétkupacok,

  gyűrt zacskók s nedves doboz:

    szobor, s állomás

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

-lélek-keringő?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tintahalak.blog.hu/api/trackback/id/tr612851512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása